ASIGURARI LOCUINTA

CONDITII DE EMITERE:

PAD:

Imobilul nu se afla pe lista cladirilor cu risc seismic sau pe lista de urgente neincadrate seismic.

Important modificari aduse Legii 260 / 2008:

– Politele facultative se vor emite DOAR daca exista o polita obligatorie (PAD) valabila;
– Politele obligatorii (PAD) NOU EMISE vor intra in vigoare in 5 (cinci) zile de la data emiterii.

Asigurarea locuintelor este obligatorie conform Legii 260/2008 modificata prin Legea 243/2013.

Asigurarea obligatorie de locuinta ofera o protectie minima de baza in cazul producerii unor inundatii (ca fenomen natural), alunecari de teren sau cutremur. Pentru o prima modica de 10 EUR si respectiv 20 EUR pe an puteti primi o despagubire maxima de 10.000 EUR, respectiv 20.000 EUR, bani care pot fi utilizati pentru a repara macar o parte din prejudiciul cauzat.

Potrivit legii, cei care nu si-au incheiat asigurarea nu vor beneficia de ajutor din partea autoritatilor locale in cazul producerii unor calamitati natural, dar pot fi si pasibili de amenda!

Pad va putea fi emisa de catre PAID sau de catre societatile de asigurare autorizate sa practice riscuri de catastrofa.

Primele de asigurare sunt de 10 sau 20 EUR (in functie de tipul de locuinta) corespondente unor sume asigurate de 10.000, respectiv, 20.000 EUR.

Politele de asigurare obligatorie a locuintei pot fi incheiate in orice agentie a celor 12 asiguratori membri ai PAID sau de la agentii acestora sau la oricare alta societate de asigurare autorizata sa practice riscuri de catastrofa.

FACULTATIVA:

Asigurarea obligatorie ofera o protectie minima, recomandandu-se ferm incheierea de asigurari facultative care sa acopere diferenta intre valoarea reala a locuintei dumneavoastra si suma asigurata obligatoriu!

O asigurare facultativa acopera cele mai frecvente riscuri care pun in pericol locuinta si pot afecta si bunurile Dumneavoastra

Asigurarile facultative de locuinte sunt produse specifice ale companiilor de profil, prin care se pot asigura apartamente, case sau imobile in intregime impotriva producerii anumitor riscuri prevazute in contractul de asigurare. Acoperirea oferita prin intermediul politei vine in schimbul platii de catre contractantul asigurarii a unei prime, reprezentand costul asigurarii.

În cazul în care o persoană are atât un contract de asigurare obligatorie, cât şi unul de asigurare facultativă, plata despăgubirilor se face mai întâi în baza contractului de asigurare obligatorie, urmând ca pentru restul de despăgubire neacoperit, plata să se facă în baza contractului de asigurare facultativă. Valoarea asigurată luată în calcul la stabilirea ratei asigurării facultative reprezintă diferenţa dintre valoarea totală a locuinţei asigurate şi valoarea asigurată luată în calcul la stabilirea ratei asigurării obligatorii.

EXEMPLU:  daca aveti o locuinta de 150.000 de euro si incheiati o polita facultativa (care are o suma asigurata de 150.000 euro) si una obligatorie PAD, asigurarea facultativa va acoperi riscurile de inundatie, cutremur si alunecari de teren in limita a 130.000 de euro, restul de 20.000 de euro fiind acoperite de catre polita PAD. De asemenea, celelalte riscuri (incendiu, furt, vandalism, etc.) vor fi acoperite in limita a 150.000 de euro.

De asemenea, in cazul producerii unuia din riscurile acoperite de polita PAD, plata despagubirii se va face mai intai in baza asigurarii obligatorii. Daca paguba depaseste valoarea de 20.000 de euro, restul sumei se va plati in baza contractului de asigurare facultativa.