ASIGURARI TRANSPORT MARFURI

Daca dumneavoastra aveti nevoie pentru a va transporta bunurile de un mijloc de transport, puteti sa o faceti atat pe cont propriu, apeland la un transportator individual sau apeland la casele de expeditii care va vor gasi un transportator adecvat necesitatilor dumneavoastra.

Asigurarile care vor acoperi riscurile specifice transportului de marfuri sunt:

  • Casele de expeditii: Asigurarea de raspundere civila a caselor de expeditii pentru transporturile de marfuri
  • Trasnportatorii: CMR- raspunderea carausului pentru marfa transportata
  • Clientul (proprietarul bunurilor): CARGO- asigurarea marfurilor pe timpul transportului

1. RASPUNDEREA CASELOR DE EXPEDITII

Casele de expeditii sunt persoane juridice, autorizate de Ministerul Trasporturilor si Infrastructurii, care din ordinul si pe seama unui client, isi asuma raspunderea  sa organizeze un transport de marfuri, fara sa fie el insusi transportator, prin incheierea unui contract cu persone juridice transportatoare. In organizarea transportului. Pe langa transportul propriu-zis, se includ activitati conexe acestuia, cum ar fi : depozitarea marfii, obligatiile vamale, controlul marfurilor, executarea dispozitiilor privind incasarea sumelor cuvenite clientului.

Casele de expeditii au obligatia, inca de la autorizare si pentru mentinerea permanenta a ei, sa-si incheie polita de raspundere civila, raspundere ce se refera  la pierderea, deteriorarea sau distrugerea partial a marfii, precum si alte cheltuieli justificate legate de expeditie (de depozitare, de limitare a pagubelor, de redirectionare a marfii) produse  intre momentul luariiF in primire a marfii pentru expeditie si momentul predarii ei destinatarului.

Casele de expeditii trebuie sa se asigure ca trasportatorii au polite CMR!

2. CMR – Raspunderea carausului pentru marfa transportata

Polita de asigurare CMR se refera la raspunderea pe care transportatorul o are pentru pagubele care pot fi produse marfurilor transportate fie intern sau international, pe automobilul/automobilele stipulate in contractul de asigurare. CMR sau asigurarea pentru carausi si marfa transportata a devenit un produs care este indispensabil dar si obligatoriu prin lege in cazul transportului intern si international.

Aceasta polita intra in vigoare in momentul primirii marfii care urmeaza a fi transportata si se termina in momentul in care incarcatura a ajuns la destinatie.

Riscurile asigurate in cadrul acestei polite se refera la pierderea totala, partiala sau avarierea incarcaturii, precum si intarzierea acesteia. Daca se constata ca intarzierea a dus la prejudiciu, transportatorul este sanctionat. Cel care transporta marfa poate fi insa exonerat de raspundere daca deteriorarea s-a produs in urma greselii persoanei careia i s-a transportat marfa. Acesta insa nu este absolvit de vina daca dauna a rezultat in urma defectiunii masinii cu care a fost transportata incarcatura.

Potrivit Conventiei CMR, despagubirea oferita de caraus pentru pierderea marfii se stabileste in functie de  valoarea acesteia, la locul si in momentul in care a fost primit de catre transportator. Chiar daca exista un plafon maxim fixat de CMR, sunt societati care ofera posibilitatea optarii pentru o acoperire superioara.

Despagubirea include deasemenea tariful de transport, alaturi de celelalte cheltuieli implicate in livrarea incarcaturii.

Sunt insa situatii in care polita CMR nu acopera anumite daune, deoarece situatia stipulata in contractul de asigurare nu coincide cu situatia reala. ( spre exemplu locul la care a fost descarcata marfa nu coincide cu destinatia finala stipulata in contractul de asigurare). O situatie care ridica probleme in acest caz, este acoperirea riscului de furt.

In general, in contractul de asigurare nu este precizat tipul de furt care este acoperit de polita, dar de obicei se refera la furtul prin efractie. Acest tip de risc este acoperit de majoritatea companiilor de asigurare pe teritoriul Romaniei, existand insa si deosebiri intre societati. Unele dintre acestea acopera riscul de furt in schimbul unei prime suplimentare, iar altele clasifica furtul ca risc de baza in contractul de asigurare, deci nu exista o prima suplimentara. Exista insa si polite care nu acopera deloc acest risc. Polita CMR este oferita de unele companii de asigurari in cadrul unor pachete care au si alte polite. In acest caz asigurarea CMR poate fi incheata si separat, insa in acest caz nu se beneficiaza de o oferta de reducere.

In caz de producere a riscului ce polita va suporta pierderea clientului? (polita caselor de expeditii sau polita CMR)

PAGUBE PRODUSE PE TIMPUL Case de expeditii Trasportator (polita CMR)
Depozitarii marfii DA NU
Taxe vamale DA NU
manipulare DA DA
transport DA DA
Penalizari de intarziere livrare DA DA

In cazul in care riscul s-a produs pe perioada trasportului si manipularii marfii polita acoperitoare va fi (prin transfer) polita CMR a carausului. Daca nu exista o polita CMR raspunderea pentru prejudiciul produs de aparitia riscului asigurat va fi acoperita de polita de raspundere a caselor de expeditii.

3. CARGO

Polita incheiata de proprietar pentru marfurile sale pe timpul trasportului.

Polita CMR se adreseaza transportatorului, asigurandu-i raspunderea in calitate de caraus pentru marfurile transportate, in timp ce polita Cargo asigura marfurile pe perioada transportului, fiind incheiata de cele mai multe ori de catre proprietarul marfurilor.

Principalele deosebiri dintre polita Cargo si cea CMR, sunt urmatoarele:

Asigurarea Cargo ofera acoperire urmatoarelor tipuri de transport:

  • Transportul maritim
  • Transportul aerian
  • Transportul terestru

Urmatoarele riscuri sunt acoperite prin polita de asigurare Cargo:

Marfa respectiva este asigurata pentru perioada transportului (impotriva avariilor sau pierderilor)

Exista practic trei tipuri de asigurare Cargo – tipul A, B, si C, acestea avand caracteristici diferite, grade diferite de acoperile a riscurilor.

Tipul Cargo A – este cea mai sigura forma de asigurare, aceasta cuprinzand cele mai multe riscuri acoperite.

Tipul B Cargo ofera o gama variata de riscuri acoperite, printre care se pot aminti: protectie impotriva avariilor produse de dezastrele naturale cum ar fi cutremurul, trasnetul, sau chiar si eruptiile vulcanice. Daune totale sunt oferite in cazul deteriorarii coletelor, ivite la incarcarea/descarcarea respectivului mijloc de transport. Tipul B Cargo cuprinde aceste beneficii in plus fata de ceea ce ofera Tipul C.

Tipul C ofera cea mai simpla forma de asigurare, si cuprinde urmatoarele riscuri: avaria bunurilor in caz de explozie sau de incendiu; acoperire in cazul in care mijlocul de transport se rastoarna, provocand astfel si distrugerea bunurilor partial sau total; avariile provocate in caz de coliziune.

Dat fiind faptul ca practic exista trei tipuri de acoperire pentru asigurarile Cargo, fiecare asigurat poate sa aleaga ceea ce i se potriveste lui. Desigur tipul cel mai comprehensiv de acoperire, Tipul A Cargo va fi si cel mai scump.

De obicei, urmatoarele riscuri sunt excluse:

Avariile produse din cauza asiguratului (ambalarea necorespunzatoare a bunurilor/marfii, ceea ce poate provoca scugeri, alte deteriorari, etc.)

Atunci cand deteriorarile sunt cauzate de faptul ca asiguratul nu indeplineste normele prevazute de lege

Atunci cand asiguratul nu respecta standardele corespunzatoare (greutate maxima admisa de mijlocul de transport respectiv de exemplu- ceea ce daca nu se respecta, autovehiculul respectiv se poate rasturna provocand deteriorarea bunurilor)

Avarii provocate din cauza faptului ca mijlocul de transport respectiv nu a trecut de examenul tehnic, deci nu este admisa circulatia sa pe drumuri

Orice deteriorare sau avarie provocata din culpa proprie a asiguratului